Specializari medicale

Medic nutritionist in Constanta

Diabet - informatii utile pentru pacienti

Ce este diabetul zaharat?

Diabetul zaharat este o boala cronica ce se caracterizeaza prin hiperglicemie (cresterea glicemiei peste valorile normale) de lunga durata, si care se datoreaza defectelor in productia si/sau actiunea insulinei.

Exista mai multe tipuri de diabet zaharat: DZ (diabet zaharat) tip 1 (DZ (diabet zaharat) insulinonecesitant), DZ (diabet zaharat) tip 2 (DZ (diabet zaharat) neinsulino necesitant), Diabet gestational (diagnosticat la femeia gravida), Diabet secundar (diabetul care apare impreuna sau datorita altor boli).

Care sunt cauzele diabetului?

Mecanismul principal al DZ (diabet zaharat) tip 1 este scaderea foarte accentuata a secretiei de insulina, datorita distrugerii celulelor beta pancreatice.

In cazul pacientilor cu DZ (diabet zaharat) tip 2, secretia de insulina poate fi scazuta, normala sau chiar crescuta, dar acesti pacienti asociaza si insulinorezistenta (insulina este impiedicata sa-si exercite rolul, acela de a favoriza patrunderea glucozei in celula). Astfel glucoza ramane in concentratie crescuta in afara celulelor, inclusiv in sange ceea ce defineste hiperglicemia.

Importanta obezitatii in producerea DZ (diabet zaharat) tip 2 este deosebit de mare, de vreme ce aceste afectiuni se asociaza atat de frecvent.

Care sunt manifestarile diabetului?

Simptomele tipice ale diabetului zaharat sunt: sete, gura uscata, polidipsie (consumul unor cantitati mari de lichide), poliurie (eliminarea unor cantitati mari de urina), oboseala, scadere in greutate, polifagie (foame exagerata).

Simptomele diabetului zaharat sunt cu atat mai intense, cu cat glicemia este mai mare, insa la jumatate din bolnavi, diabetul nu da nici un semn, de aceea glicemia trebuie determinata periodic.

Cum punem diagnosticul de diabet zaharat?

Diagnosticul de certitudine se stabileste pe baza unor analize de laborator:

  • Dozarea glicemiei din plasma venoasa, recoltata pe nemancate (a' jeun), dimineata. Daca valoarea glicemiei este mai mare de 126mg/dl, este bine ca dozarea sa se repete. Daca si a doua glicemie depaseste 126mg/dl, diagnosticul de DZ (diabet zaharat) este sigur.
  • O valoarea a glicemiei (din plasma venoasa) de peste 200mg/dl recoltata in orice moment al zilei stabileste diagnosticul de DZ (diabet zaharat).
  • TTGO (test de toleranta la glucoza oral) este indicat cand valoarea glicemiei a' jeun este intre 110-125mg/dl, sau la persoanele cu risc crescut pentru DZ (diabet zaharat).

Ce complicatii pot aparea in evolutia diabetului zaharat?

Complicatiile cronice specifice DZ (diabet zaharat) apar dupa 10-15 ani de la diagnosticul bolii, hiperglicemia contribuind in cea mai mara masura (cu cat glicemia este mai crescuta si cu cat vechimea ei creste, cu atat mai frecvent apar complicatiile). Alti factori care intervin sunt: fumatul, cresterea grasimilor in sange, hipertensiunea arteriala etc.

Angiopatia diabetica se caracterizeaza prin totalitatea modificarilor vaselor de sange aparute in cursul evolutiei DZ (diabet zaharat), si datorita hiperglicemiei cronice. In functie de calibrul vaselor afectate, se vorbeste de microangiopatie si macroangiopatie. Cele mai importante localizari ale microangiopatiei sunt retinopatia diabetica si nefropatia diabetica.

Retinopatia diabetica este determinata de afectarea vaselor mici ale retinei. De cele mai multe ori, pacientii cu DZ (diabet zaharat) nu au nici un simptom vizual in momentul cand apare retinopatia, de aceea este important efectuarea periodica a examenului de fund de ochi. Semnul principal este scaderea vederii, iar riscul cel mai mare este orbirea.

Nefropatia diabetica se defineste prin imbolnavirea rinichilor, principalul factor cauzal fiind hiperglicemia. Boala renala diabetica necesita depistare activa, intrucat poate evolua silentios, uneori pana la stadiul de insuficienta renala. Cea mai utila metoda de diagnostic este determinarea eliminarilor urinare de proteine.

Macroangiopatia diabetica se defineste prin imbolnavirea peretilor arterelor mari si mijlocii (arterele creierului, ale inimii, ale membrelor inferioare). Ea este determinata de ateroscleroza.

Neuropatia diabetica este cea mai frecventa si cea mai precoce complicatie a DZ (diabet zaharat). Cea mai frecventa forma de manifestare este polineuropatia periferica senzitivo-motorie. Simptomele polineuropatiei diabetice perferice sunt: durere la nivelul picioarelor, furnicaturi, senzatie de "picioare nelinistite".

Cum tratam diabetul?

Tratamentul diabetului trebuie inceput inca din momentul diagnosticului, scopul principal fiind obtinerea si mentinerea unei stari generale bune, disparitia simptomelor date de hiperglicemie, atingerea tintelor controlului metabolic, normalizarea tensiunii arteriale la hipertensivi, normalizarea profilului lipidic, prevenirea complicatiilor DZ (diabet zaharat).

Alimentatia corecta constituie, alaturi de medicamente si exercitiu fizic, unul din cele trei elemente de baza ale tratamentului, regimul alimentar fiind obligatoriu, dovedit fiind ca fara el normalizarea glicemiei devine imposibila.

Trebuie spus ca nu exista o dieta ce se aplica tuturor pacientilor, ci ea este specifica fiecarui individ in functie de: greutatea corporala, varsta, efort fizic depus, afectiuni asociate. O alimentatie sanatoasa trebuie sa contina toate principiile nutritive (glucide, proteine, lipide, vitamine, minerale, fibre vegetale). Regimul alimentar nu trebuie sa fie monoton, ci variat si gustos, alimentele premise pacientului cu diabet fiind extrem de numeroase.

Medicamentele antidiabetice au scop sa scada glicemia, atunci cand dieta corect prescrisa si respectata nu determina un control glicemic suficient de bun. Principalele clase de medicamente antidiabetice sunt: insulina, antidiabetice orale (metforminul, derivatii de sulfoniluree, tiazolidindionele, meglitinidele, acarboza, sitagliptina), analog de GLP-1.

In DZ (diabet zaharat) tip 1, tratamentul cu insulina este obligatoriu. Cei mai multi pacienti cu DZ (diabet zaharat) tip 2 sunt tratati cu antidiabetice orale, dar la o proportie destul de mare este necesar tratamentul cu insulina. Complianta pacientului la tratament este esentiala pentru obtinerea unor rezultate bune.